Забавя се отварянето на четирите станции от третия лъч на метрото в София между кварталите "Красно село" и "Овча купел" до март 2021 година. Причината е заболели от коронавирус работници. Тази отсечка от линията трябваше да стане действаща през този месец, но отварянето ѝ ще бъде отложено за пролетта на следващата.

Информацията е от изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев, пред "Медиапул" и money.bg. По неговите думи голяма част от екипа на Siemens, който работи по автоматизацията на новите четири спирки от третия метролъч, е бил заразен с коронавирус.

"Получихме вече три писма от Siemens от 16 души, работещи по автоматизацията на линията. Останаха 9. Останалите са заразени с коронавирус. При тази ситуация няма кого да виним, вирусът е реалността ни", каза Братоев.

Третият лъч на метрото протече

Третият лъч на метрото протече

Проблеми има и с предпазните прегради

Така втората част от третата линия, включваща станциите "Красно село", "Овча купел", "Мизия" и "Овча купел 2" ще заработи през март 2021 година.

Третият лъч на подземната железница в София свързва булевард "Владимир Вазов" с "Горна баня". Изграждането му започна през 2016 година, като пускането на първата част от него между "Хаджи Димитър" и "Красно село " беше отлагана на няколко пъти.

Първите осем станции по това трасе заработиха в края на август 2020 година. Инвестицията в тях беше в размер на близо 400 милиона евро. Тогава беше обявено, че следващият участък - между "Красно село" и "Овча купел 2" ще бъде готов до края на годината.

През 2021 година трябваше да започне работата по разширението от "Хаджи Димитър" до "Левски Г". Според обявените досега планове той трябва да стане готов до 2025 година.

Припомняме, третият лъч на метрото отвори врати на 26 август 2020 г. Веднага след това се появиха и проблемите по него.