Благодарение на българите в Португалия и приноса им към обществото на страната връзката между двете държави и между двата народа е още по-силна. Това заяви президентът Румен Радев пред представители на българската общност в Португалия, където държавният глава бе на официално посещение по покана на своя колега Марсело Ребело де Соуза.

Като знак на внимание към страната ни португалският президент уважи с присъствието си срещата, която се проведе в посолството ни в Лисабон.

Това, че португалският президент е тук е не само жест към България, но и израз на огромното приятелство, което ни свързва, признание за цялата българска общност в Португалия, подчерта Радев. По негови думи Марсело Ребело де Соуза е голям приятел на България.

Българският президент изрази признателността си към сънародниците ни в Португалия за това, че утвърждават името на родината по най-добрия начин с водещата си роля в редица области като науката, преподавателската дейност, медицината, икономиката, IT бизнеса, спорта и културата.

За новата архитектура на сигурност в Европа говори Радев в Португалия

За новата архитектура на сигурност в Европа говори Радев в Португалия

Именно там държавният глава поиска разследване на убийствата на цивилни в Украйна

От своя страна Марсело Ребело де Соуза заяви, че само два или три пъти от десетки държавни посещения португалският президент е присъствал на прием, даван в чест на посещението на чуждестранен президент в Португалия. Той изтъкна отличните двустранни отношения и приятелството, на което се градят те, и благодари на представителите на българската общност в Португалия за приноса им за развитието на страната.

По официални данни на португалската Служба за чужденците и гражданите в края на 2019 г. броят на дългосрочно пребиваващите в Португалия български граждани е 6 839 души. По неофициални данни обаче техният брой е много по-висок, тъй като част от българите вече са получили и португалско гражданство. Най-значителна е концентрацията им в столицата Лисабон и нейните околности, както и в градовете със силно развит туризъм в южната част на Португалия.