Възможностите за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество и преодоляване на изоставането след пандемията, въпроси от дневния ред на Европейския съюз, както и последиците от войната в Украйна. Това бяха сред основните теми на срещата между президента Румен Радев и португалския му колега Марселу Ребелу де Соуза по време на срещата им в Порто.

Снимка 570421

Източник: Президентство

Плановете за възстановяване и устойчивост не трябва да се възприемат само като финансова подкрепа в кризата, а като възможност за модернизация на страните от Европейския съюз. Около това становище се обединиха президентът Румен Радев и португалският му колега.

Това съобщиха от президентството.

Българският държавен глава открои успеха на Португалия, чиито План за възстановяване и устойчивост бе първият приет в Европейския съюз (ЕС). Според Радев, България може да си сътрудничи с Португалия при изпълнението на своя план, който получи одобрение наскоро.

"Икономическото възстановяване в Европа изисква тясно партньорство при изпълнението на Плановете за възстановяване и устойчивост на отделните държави", подчерта българският президент. Двамата президенти бяха единодушни, че тези планове са предвидени за преодоляване на кризата от пандемията в Европа, дигитален преход и изграждане на зелена икономика, но не отговарят на условията, които създава войната в Украйна и високата инфлация.

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

Не е необходимо да се чака обаче до есента, за да се започне реална работа

Като особено перспективни сфери на двустранното партньорство бяха откроени икономиката и взаимните инвестиции във високите технологии. Българският президент сподели възможностите, които дава откритият вчера в България Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT.

През 2021 г. стокообменът между България и Португалия се е увеличил с над 47% в сравнение с 2020 г. и е в размер на 250 млн. евро., като по думите на президента това е показател за устойчив ръст дори в условията на криза.

Румен Радев изрази признателността си за последователната подкрепата на Португалия за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и към Шенгенското пространство.

Призиви в Европейския парламент за приемане на България в Шенген

Призиви в Европейския парламент за приемане на България в Шенген

Ние сме против Европа на две скорости

На срещата беше отбелязано и ползотворното сътрудничество между двете страни в областта на образованието, науката и културата, принос за което има и активната дейност на института "Камойнш" в България, както и интересът към изучаването на португалски език у нас.

Прекратяването на войната в Украйна е в интерес не само на гражданите на Русия и Украйна, а на цяла Европа, подчертаха двамата президенти. Те призоваха за спиране на войната и възстановяване на мира и обединяване на усилията на международната общност за постигането на тази цел. "Трябва възможно най-скоро да проведем дебата за бъдещата архитектура на сигурността в Европа", призова още Румен Радев и открои вторичните последствия от войната, сред които потенциални проблеми с енергийните доставки и продоволствената сигурност, които могат да се окажат фактори, забавящи растежа.

Над 870 000 бежанци са се завърнали в Украйна въпреки войната

Над 870 000 бежанци са се завърнали в Украйна въпреки войната

Според тях ситуацията вече е по-сигурна

Необходимо е незабавно независимо разследване на убийствата на цивилни граждани в Украйна и на употребата на отровни вещества, заяви българският държавен глава в отговор на журналистически въпрос. Румен Радев посочи, че употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е грубо нарушение на всички международни конвенции и представлява военно престъпление.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Западните Балкани, президентът Радев подчерта безусловната подкрепа на страната ни за Албания. Република Северна Македония има нужда от още време, за да изпълни критериите за започване на преговори за членство в ЕС, заяви още държавният глава.

Българският президент благодари на своя колега, че по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз беше разработен пакетът "1+5".

България подкрепя Албания за ЕС без условия

България подкрепя Албания за ЕС без условия

Българският президент е доволен, че Албания се включва в бойната група на НАТО у нас

В програмата на държавния глава от втория ден на неговата официална визита се предвиждат срещи в столицата Лисабон с министър-председателя Антонио Коща и с председателя на португалския парламент Аугущо Сантош Силва. В утрешния ден президентът ще разговаря също така и представители на българската общност в страната и ще посети Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и Военната академия в града.

Българският държавен глава е на официално посещение в Република Португалия по покана на президента на страната. Посението на Румен Радев в Португалия е второ, след като той гостува по покана на своя колега и през 2019 г.

Снимка 570419

Източник: Президентство