Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас. Дори и най-болезненото: че "свестните у нас считат за луди". Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода. И го е доказал със съдбата си. Затова и днес се прекланяме пред паметника на поета.

Караянчева: Да пазим неопетнена паметта на достойните

Караянчева: Да пазим неопетнена паметта на достойните

Тя участва в тържествената заря-проверка по случай Деня на Ботев

Това заяви във Враца президентът Румен Радев на церемонията, с която  се отбелязя Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. България отбелязва 143-години от героичната гибел на поета революционер Христо Ботев и неговата чета. 

Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим част от неговия дух. Че мнозинството от нас ще отхвърли конформизма и безличието. Че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството ни там, където заслужава да бъде.

Ние, съвременните българи имаме тежък дълг. Ние сме в дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Онези немили-недраги, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени често и от своите, но сгрявани от блянове за свободата.

Според Радев, в дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията - независимо дали далеч от родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

Снимка 426630

Източник: БГНЕС

Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България за държавния глава е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи, каза още Радев.