Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани. Това каза Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници по повод днешния Световен ден на здравето, съобщиха от президентството.

По думите му здравната система е натоварена с немалко проблеми и именно медиците носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а човекът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. Според Радев е настъпил "златният час" за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората - както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.

На срещата са обсъдени част от проблемите в здравеопазването - недостатъчното финансиране, организационните трудности, пречките пред професионалното развитие и неравенстото в доходите. "Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът", заяви Радев.

Депутатите почетоха Световния ден на здравето

Депутатите почетоха Световния ден на здравето

Последваха бурни аплодисменти от народните представители

По думите му ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването и проблемите пред професионалното развитие са сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности и затоваса необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав. "След кризата с COVID-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високоблагородната обществена дейност, която изпълняват", подчерта президентът.

Той подчерта също, че в обществото ни има амбиция за промяна на здравния модел, като за това могат да допринесат предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост, който е реализиран и усъвършенстван в значителна степен от служебното правителство. Според Радев хокусирането на тези проекти върху осигуряването на максимална достъпност на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на съвременни технологии е съществена стъпка в тази насока. Той смята още, че създаването на система за спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждането и оборудването на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти, както и изграждането на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна също ще допринесат за повишаване на качеството на здравните грижи.

Представителите на съсловните организации в сферата на здравеопазването посочили, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях, но и към инвестиции в материално-техническата база и модерна апаратура от най-висок клас.

Подписват до дни колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване"

Подписват до дни колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване"

Предвижда се значително повишение на стартовите възнаграждения по категории

Недостигът на кадри бил откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система, който трябва да се анализира по региони, да има дългосрочно и устойчиво планиране и финансово обезпечаване. Откроена била и важната роля на медицинските университети за създаването на висококвалифицирани кадри.

Обща била позицията, че е необходима цялостна стратегия с ясни цели и приоритети, линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово обезпечаване. "Необходимо е да се подобри достъпът до здравни грижи и качеството и ефективността на лечението. Високият брой хоспитализации на глава от населението, високата смъртност и ниската продължителност на живота у нас изискват неотложни мерки и програми за преодоляване на негативните тенденции", било посочено още по време на разговора.

И депутатите от 47-то НС търсят решение на липсата на медицински кадри

И депутатите от 47-то НС търсят решение на липсата на медицински кадри

От ДПС искат конкретни мерки

В срещата са участвали д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз, проф. д-р Красимир Иванов - председател на Асоциацията на университетските болници в България, д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на МБАЛ-Чирпан, д-р Васислав Петров - председател на Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"- Сливен, д-р Дечо Дечев - директор на УМБАЛ "Свети Иван Рилски", проф. Иван Поромански - директор на УМБАЛСМ "Пирогов", доц. Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, акад. проф.д-р Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет - София, и Петя Недкова, представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.