Около 30 000 са лекарите в България. Това стана ясно по време на обсъждания в парламента за медицинските кадри в страната, инициирани от ДПС. Според Джевдет Чакъров в момента има свръхспециализация в някои медицински специалности, но и недостиг в други. Също така се наблюдава и неравномерно разпределение по региони. Над 62% от лекарите са над 50 години, стана ясно от думите му. Основно в доболничната помощ работят лекари в пенсионна и предпенсионна възраст. Необходимо е да се обмислят различни варианти за обучение и задържане на медицинските кадри у нас, според Чакъров. Около 90% е дефицитът на медицински сестри у нас.

Личните лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

Личните лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

Недостигът на персонал води до преструктуриране и дори затваряне на болници

От ДПС искат конкретни мерки за развитие на медицинските кадри.

По думите на Костадин Ангелов от ГЕРБ медиците заминават в чужбина не само заради по-високите заплати, но и заради наличието на места в детските градини и др. Нека да помислим как да закараме лекарите и медицинските сестри, където има най-голяма нужда от тях, призова той.

Сербезова обеща подпис за заплатите на медсестрите до дни

Сербезова обеща подпис за заплатите на медсестрите до дни

Очаква се Анексът към Националния рамков договор да бъде подписан в началото на април

ИТН ще внесе законодателни промени, които да позволят засилен контрол на принципала върху управлението на лечебните заведения. Освен това Ивайло Христов иска мандатност на директорите на болници. Здравеопазването от тук нататък ще бъде много променено, смята доктор Александър Симидчиев. Проф. Асен Балтов от ГЕРБ иска 100% субсидиране на липсващите специалности.

Мед. сестрите ни стават фризьорки и болногледачки в чужбина

Мед. сестрите ни стават фризьорки и болногледачки в чужбина

Трудът на медсестрите не се оценява, според Сербезова

Здравният министър проф. Асена Сербезова благодари на депутатите за организираната дискусия. В центъра на здравната система трябва да е пациентът, а основните проблеми са кадрите и електронното досие. Държавата може да създаде условия, но не може да създаде всички възможни условия, според нея. Тя иска всички заедно да намерят решението на проблема.