Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова възрази срещу някои професионални организации, които по нейни думи, се опитват да спрат новите промени в Закона за адвокатурата, предаде БНР.

Основният спор, според нея,  е свързан с конкретно разписаното право на адвокатите в промените в закона да удостоверяват истинността на документи по време на съдебния процес. Това беше остро критикувано от Камарата на нотариусите и други организации.

Негенцова твърди, че адвокатите и сега имат удостоверителни функции." Адвокатът може да заверява тези документи и да ги представя на съда. Те да бъдат основа за постановяване на съдебното решение. Това не са нови функции на адвокатите, а това е продължение и усъвършенстване на тези възможности, които са дадени в Закона за адвокатурата", каза бившият говорител на ЦИК и настоящ шеф на Адвокатския съвет.

Гражданинът ще е този, който ще може да избира къде да отиде, каза Негенцова. "Никой няма да го задължи  да бъде при адвоката, той може да реши да отиде при нотариус. Нека това, което е присъща адвокатска дейност, да не се заема от когото и да било, каза Ралица Негенцова.

По-рано през деня адвокат Александър Пелев акцентира върху друг проблемен момент от промяна в Закона за адвокатурата. Според него е задължително да бъде вписано, че само юрист може да защитава интересите на клиентите.