Никой никъде не наказва никого и законът не се изпълнява.

Това заяви председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов пред Нова телевизия по отношение скандала с фалшификацията на картини в изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива".

Безпрецедентният казус се отнася за произведения на чужди художници, приписани на български творци.

Законът трябва да бъде прилаган, а не услужливо някои да си затварят очите, каза Рашидов.

Има удар върху българския пазар на културни ценности и е налице престъпление, коментира той, а по думите му затова е внесъл в парламента законови промени. Според тях, който фалшифицира, продава или дава невярно заключение за изкуството, се наказва с глоба и лишаване от свобода. Предметите на престъплението се отнемат в полза на държавата.

Държавата е пълна с органи, с министерства, които трябва да упражнят контрол, подчерта Рашидов. Той е категоричен, че не колекционерите, които се жалват, че са станали жертва на измама от страна на недобросъвестни продавачи, а държавните органи трябва да сезират прокуратурата по случая.

Отдавна има трафик на изкуства, подчерта бившият културен министър.

Когато държавата няма средства да развива културата, когато удряш и колекционерите, бълваме по 80 дипломирани творци в Академията, но кой ще ги изхранва, пита Рашидов.