Разкриване на втора реанимация в областната болница в Сливен заради усложняващата се обстановка е обсъдил Кризисния щаб, съобщи БНТ.

В нея ще бъдат приемани само пациенти с COVID в тежко състояние, а останалите болница трябва да командироват анестезиолози за сформиране на допълнителни реанимационни екипи.

Шест допълнителни легла ще бъдат разкрити в болницата в Котел. Денонощна информация за свободните легла в болничните заведения ще бъде подавана в регионалната координационна централа към центъра за спешна медицинска помощ в Сливен.

Целта е спешните екипи да разполагат с актуална информация, за да се оптимизира насочването на пациенти и предотвратяване на забавянето при хоспитализация. Здравните власти ще извършват проверка при всеки подаден от граждани сигнал, че при наличие на симптоми за коронавирусна инфекция не могат да се свържат с личния си лекар.

Кметът на Сливен е с COVID-19

Кметът на Сливен е с COVID-19

Съпругата и синът му също са с положителни тестове

В диагностично-консултативните центрове в Сливенска област предстои да бъдат разкрити кабинети за преглед на лица с грипоподобни симптоми за разграничаване потоците от инфектирани и останалите пациенти. Засиленият контрол по спазване на противоепидемичните мерки в област Сливен продължава.

По време на заседание на Кризисния щаб бяха обсъдени и затягането на мерките в града. На заседанието бе решено да се въведе вечерен час за непълнолетните. Те могат да посещават обществени места на открито и закрито само до 21 часа.

И Сливен затваря нощните заведения, забранява сватби и кръщенета

И Сливен затваря нощните заведения, забранява сватби и кръщенета

Мярката е в сила до 2 ноември включително

Заведенията и местата за хранене, забавления и услуги, хазартни игрални зали и фитнес-клубове в област Сливен ще работят само до 23 часа, реши Областния кризисен щаб.

Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия, семинари, изложения, тържища и събития в присъствена форма.

Засилват се мерките за спазване на задължителната домашна карантина на територията на областта. От Кризисният щаб препоръчват на работодателите и ръководителите на учреждения при възможност да въведат онлайн режим на работа за 50 процента от наетия персонал.