Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) продължава да работи в пълно затъмнение. Това се заявява в отворено писмо от Института за пътна безопасност (ИПБ) до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, в качеството й на принципал на пътната агенция.

От неправителствената организация, която работи за подобряване на състоянието на пътищата в страната и за повишаване на пътната безопасност, алармират за системен отказ от страна на ръководството на АПИ да предоставя информация за изразходваните през 2023 година около два милиарда лева за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа.

От ИПБ настояват Коритарова да извърши проверка на АПИ и своевременно да публикувавсички възлагания за поддръжка и ремонт на републиканските пътища. "Надяваме се, че не сте съучастник на всички порочни практики при разходването на обществен ресурс. Напомняме ви, че годишно стотици български граждани губят живота си по опасните пътища на България", посочват от неправителствената организация.

Правителството отпуска 200 млн. лв за разплащане с пътно-строителни фирми

Правителството отпуска 200 млн. лв за разплащане с пътно-строителни фирми

Средствата ще покрият неизплатени задължения на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнени, но неразплатени дейности

От Института за пътна безопасност изтъкват, че на 27 август 2024 г. са получили отговор председателя на АПИ Йордан Вълчев, с който в четири страници се обяснява как пътната агенция не може да им предостави исканата информация. "По същия начин предходните ръководители на АПИ също криеха тази болезнена за тях информация", се казва още в отвореното писмо.

От ИПБ посочват също, че ежедневно получават информация за липса на поддръжка на републиканската пътна мрежа или некачествено изпълнени дейности. Според неправителствената организация ръководството на АПИ не обслужва обществения интерес, а отказът да предоставя чувствителна информация за упражняване на граждански контрол е предпоставка за корупционни практики при управлението на милиарди левове за поддръжка и ремонт на пътищата в страната.

"Институтът за пътна безопасност категорично ще продължи да се противопоставя на продължаващите корупционни процеси в МРРБ водещи до разпад на българските пътища", се подчертава в отвореното писмо до регионалния министър.

ИПБ пита Цеков нарочно ли прикрива АПИ за нередностите с тунел "Железница"

ИПБ пита Цеков нарочно ли прикрива АПИ за нередностите с тунел "Железница"

Институтът отправя четири въпроса към регионалния министър