От изказвания от Министерството на финансите и Националната агенция за приходите се създава впечатление, че целият ресторантьорски и хотелиерски бизнес е в сивата икономика. Това заявяват от Българската асоциация на заведенията в свое официално становище.

Те посочват, че въпреки че подкрепят държавата в борбата срещу сивата икономика, подобни твърдения не отговаря на истината и нарушават имиджа на изрядните данъкоплатци.

Безспорен факт е, че браншът се задъхва, признават от БАЗ. Според тях трябва да има по-голям диалог между хотелиери, ресторантьори, Министерството на финансите и НАП, така че да се изслушат проблемите на бранша и да се търсят общи решения.

22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

КНСБ: Сивото убива

От БАЗ подчертават, че ДДС у нас е най-висок в Европа, което вдига цените и води до пряко негативно отражение върху крайните потребители.

В позицията си посочват, че трябва да се проведат сериозни дискусии и за регламентиране на бакшиша, тъй като според тях в момента самият бакшиш е предпоставка за административни наказания. Те настояват задължително да се регламентира и лична отговорност на персонала при случаи на неиздаване на касова бележка.

Само със запечатване на търговски обекти и промяна в наредби считаме, че няма да се постигне нужният успех за изсветляване на икономиката ни, посочват от БАЗ.

По тази причина те призовават Министерството на финансите, НАП и браншовите организации да обсъдят спешни законодателни промени за реалното разрешаване на проблемите.

Данъчните на крачка след, но по следите на измамниците

Данъчните на крачка след, но по следите на измамниците

За Горанов сивата икономика е неравно състезание