Реките на България са отровени и се тровят системно. Димитър Куманов от риболовно дружество "Балканка" заяви в студиото на БиТиВи, че получават десетки сигнали седмично и месечно за умряла риба от всички краища на страната.

Навсякъде се случва едно и също нещо - навсякъде в България се изхвърлят отпадъци в реката и МОСВ бездейства. Особено за предприятията - изхвърлянето на отпадъци в реката е много по-евтино, вместо да се складират и пречистват.

Марица е отровена – 29 крави умряха, спряха водоподаването

Марица е отровена – 29 крави умряха, спряха водоподаването

Без вода са Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец, Свиленград...

По темата на отровения канал към Марица, от чиято вода умря цяло стадо крави, Куманов обясни, че категорично собственикът трябва да бъде компенсиран, но защо от парите на данъкоплатците. Европейският принцип - замърсителят плаща - трябва да бъде спазван на всички нива.

А кой ще компенсира хората, които стояха три дни без вода, попита Куманов. Той не може да каже кой точно е замърсителят, това е работа на разследващите органи. Абсолютно е ясно, че водата е отровена, показателите са в стойности, несъвместими с живота, заяви Куманов.

Защо е нямало умряла риба обаче? Според Димитър Куманов - просто защото в канала няма риба. Сега отровите и отровеното, заради пълноводието на Марица, вече трябва да се търсят в Егейско море.

Повреда в пречиствателна станция предизвикала замърсяване на река Черна

Повреда в пречиствателна станция предизвикала замърсяване на река Черна

В сигнала до РИОСВ се вижда променения цвят на водите

А тази година Марица е замърсявана поне 10 пъти.

За цялото замърсяване отговорност носи Министерство на околната среда и водите с бездействието си, бе категоричен Куманов, който заяви и че настоящият министър Емил Димитров - Ревизоро е тотално неадекватен. Куманов даде пример с отравянето на река Пишманка от преди няколко месеца, където виновното предприятие продължава на работи на пълни обороти в момента.

Министерството не следи нарушенията и макар законодателството ни да съответства напълно на европейското, глобите при нас са смешни. Те трябва да бъдат ефективни, пропорционални на щетата и да превентират бъдещи нарушения. Вместо това у нас глобите не предотвратяват, а насърчават следващите нарушител, посочи Димитър Куманов.

Мандра изпуснала суроватка във водите на река Черна

Мандра изпуснала суроватка във водите на река Черна

Екоинспекторите проверяват дали има замърсяване