Произведеното след 1 септември тази година ирландско свинско месо, което се намира в държави от ЕС и има вероятност да е замърсено с диоксин, ще бъде унищожено, без да се изследват проби от него. Това решиха в Брюксел генералните директори на ветеринарните служби на страните от ЕС.

Само три от общо 27-те страни-членки на съюза са гласували против. Това са Италия, Полша и  Белгия.

Предстои да бъде издадено официално решение на Европейската комисия, което ще направи мярката задължителна за всички страни в състава на ЕС.

Готовата продукция, в чийто състав има повече от 20% ирландско свинско и/ или мазнина, ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени във всички държави от Общността, след което от тях ще бъдат взети проби за анализ.

В зависимост от лабораторните резултати продукцията ще бъде унищожена или върната на пазара. Продуктите, които съдържат по-малко от 20% ирландско свинско и/ или мазнини няма да бъдат изтегляни.

В България инспекторите на Държавната ветеринарномедицинска служба засякоха и възбраниха наличното у нас ирландско свинско, произведено след 1 септември - около 77 тона.

В това количество влизат и готови продукти - консерви, трайни и малотрайни колбаси. След анализ на процентното съдържание на ирландско свинско в готовата продукция ще бъде определено какво количество от нея ще се унищожи и колко от продукцията ще бъде изследвана за наличие на диоксин.

Предстои да се вземе решение съвместно с органите на Министерството на околната вода и горите, къде ще бъде унищожено месото. Дотогава партидите и готовата продукция остават под възбрана и ще се съхраняват на местата под контрола на ДВСК.

Кризисният щаб към Националната ветеринарномедицинска служба продължава да координира дейността на компетентните органи по случая.

Междувременно у нас са открити от опасното ирландско свинско месо и в Монтана. Месото е около 10 тона и е засечено в преработвателно предприятие, но не е пускано в търговската мрежа.

Част от месото е преработено, но цялото количество е в месопреработвателното предприятие. Взети са проби за изследване и месото е поставено под възбрана.