Ресторантьорите съзряха необяснима агресия от финансовия министър в предложените промени в данъчните закони, които бяха гласувани на първо четене в пленарна зала миналата седмица.

В тях, в последния момент се появи текст, в който всички фирми, опериращи в сектор туризъм, трябва задължително да работят с одобрен от НАП СУПТО-софтуер*. Това обясняват в позицията си от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Те припомнят, че въвеждането на въпросния софтуер "преди години, след огромни скандали и протести, беше отстранено като ангажимент и тежест за целия бизнес в България". Сега се опитва тихомълком да се приеме само за ресторантьорския бранш, недоволстват организациите.

СЗБ и БАЗ остро осъждат направените поправки и допълнения, касаещи техния бранш. Сред тях са и вече широко коментираните идеи за неплащане на сметка при неиздаване на касов бон, данък върху бакшиша и изплащането на заплати на служителите само по банков път.

Колко ДДС ще плащат ресторантите, ще се разбере на второ четене

Колко ДДС ще плащат ресторантите, ще се разбере на второ четене

Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност

Припомнят, че аргументите срещу предложенията са изложени неведнъж и не само от представители на бранша, а и от безброй много икономически и финансови специалисти. Въпреки това текстовете на Асен Василев не бяха изтеглени, а напротив - появи се още едно безумно предложение, изтъкват от СЗБ и БАЗ.

Отново подчертават, че заведенията, членуващи в организациите, подкрепят всяко едно предложение, което би довело до цялостно изсветляване на бизнеса в България, както и до елиминиране на нелоялната конкуренция.

На първо място обаче всички нововъведения и промени трябва да бъдат коментирани с представителите на засегнатите сектори.

Организациите вярват, че решения се намират с диалог, а не "с агресивни промени в последния момент" и се надяват все пак разумът да надделее.

НС подкрепи "донос-бонус" и намаляването на кеша

НС подкрепи "донос-бонус" и намаляването на кеша

Малко преди това законотворците се изпокараха в пленарна зала

*Съгласно § 1, т. 84 от допълнителните разпоредби на Закон за ДДС "софтуер за управление на продажбите в търговския обект" (СУПТО) е всеки софтуер или модул от софтуер, независимо от технологиите за реализацията му, използван за обработка на информация за извършване на продажби на стоки и/или услуги в търговски обект, за които е налице задължение за издаване на фискален бон.