Приемането на резолюцията на Европарламента за България е тежък автогол най-вече за БСП и в по-малка степен за "Демократична България". Това каза евродепутатът от управляващата коалиция Ангел Джамбазки в ефира на bTV.

По думите му представителите на тези две политически сили са били в основата на дебата, но доколкото ми е известно, докато представителят на "Демократична България" е искал просто устен въпрос, което означава просто дебат в залата, БСП, за да вземат някаква преднина, са поискали и резолюция, каза Джамбазки.

По думите му резолюцията няма правна стойност, но има политическа и може да има последствия в тази посока. По неговите думи препоръките предвиждат позволяване на предизборни кампании у нас на други езици, освен българския.

Джамбазки заяви, че не възразява някой да критикува управлението и че протестите имат основания, но с прокарването на резолюцията се подценяват и исканията на протестиращите, тъй като никой от тях не желае да иска да се промени семейния модел в България. Зад вкарването на тези текстове в резолюцията евродепутатът провидя дългата ръка на Белград и Москва. Според него "немското председателство оказва натиск за начало на преговорите с Македония без условия".

Припомняме, по-рано днес председателят на парламента Цвета Караянчева също изрази своята позиция във връзка резолюцията на ЕП. По думите й тя се ползва единствено от опозицията. Според нея резолюцията няма нито законодателна, нито правна стойност.

Караянчева: Резолюцията няма нито законодателна, нито правна стойност

Караянчева: Резолюцията няма нито законодателна, нито правна стойност

Според нея има двоен стандарт

Припомняме, вчера Европейският парламент одобри критичната резолюция за върховенството на закона в България с 358 гласа "за", 277 гласа "против" и 56 гласа "въздържал се". Във вота участваха 691 евродепутати.

По-рано през същия ден евродепутатите отхвърлиха внесените поправки за президента в резолюцията.

На днешното заседание в парламента Драгомир Стойнев от БСП заяви, че отношението на Европа към България вече е друго.

Тома Биков от ГЕРБ отсече, че България не е черната овца на Европа.

От ВМРО пък се противопоставиха на ревизията на ценностите на Европейския съюз.