Европейският парламент отхвърли внесените поправки за президента в резолюцията за върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите в България, съобщава БНТ.

Предстои тя да бъде окончателно гласувана днес следобед.

В изменението, предложено от Европейската народна партия, се посочваше, че президентът използва протестите като платформа за изразяване на собствените си позиции. Не беше приет и текстът за връзките на съветниците на държавния глава с чужди разузнавателни служби, както и решението на правителството да изгони дипломати, за които се твърди, че са предавали на трети страни информация, представляваща държавна тайна.

Още вчера преди гласуването текстът за Васил Божков, чийто случай се описваше без споменаване на името му и в който се твърдеше, че бизнесменът финансира продължаващите протести, беше оттеглен от вносителката - евродепутатката от Малта Роберта Мезоца.

Очакват се резултатите от гласуването на резолюцията за България

Очакват се резултатите от гласуването на резолюцията за България

Над 40 предложения за поправки в текста...

В текста на резолюцията остават и текстовете, свързани с Истанбулската конвенция, въпреки настояването на Ангел Джамбазки от ВМРО те да бъдат заличени. В тях европарламентът изразява съжаление, че тя не е приета и призовава за ратифицирането й.

По предложение на румънската евродепутатката от "Обнови Европа" Рамона Стругару в резолюцията е добавен текст, в който се призовава България да разследва разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки и е "установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма".

Александър Сиди: В резолюцията за законността в България се смесват и други теми

Александър Сиди: В резолюцията за законността в България се смесват и други теми

Не може някой да казва как ще се говори в нашето НС и в МС, смята той

Очаква се резолюцията да бъде окончателно гласувана днес следобед. Резултатите ще стават ясни след 17.30 часа българско време.

Припомняме, на 1 октомври Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) прие проекта на резолюцията с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се". В документа се отбелязва "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

В края на миналия месец Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

С 35 срещу 30 гласа...