Днес Европейският парламент ще се произнесе по резолюцията за България, приета от Комисията за граждански свободи и правосъдие.

Тя беше инициирана във връзка с върховенството на закона и борбата с корупцията, но в крайна сметка в нея бяха включени и критични текстове за признаването на ОМО "Илинден", Истанбулската конвенция, правата на малцинствата и на хомосексуалните.

Огнян Минчев: Намесването на македонско малцинство в резолюцията за България е проблем

Огнян Минчев: Намесването на македонско малцинство в резолюцията за България е проблем

Изкуствено пришити проблеми към текста...

Резолюцията беше в основата на дебата за страната ни, който се проведе в понеделник вечерта.

Над 40 предложения за поправки в текста бяха разгледани снощи от евродепутатите. Промените бяха внесени от групите на ЕНП, на консерваторите и реформистите и на либералите.

Предлага се от резолюцията да отпаднат текстове, свързани с Истанбулската конвенция, езика на омразата спрямо ромите и хората с различна сексуална ориентация.

В поправките е включен и текст за злоупотреба с власт от съветници на президента Румен Радев, внесен от евродепутатката Роберта Мецола. Става дума за Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

"Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция", гласи друг текст, предложен от Мецола.

Тя предлага също да отпадне на мониторингът по механизма за сътрудничество и проверка.

Роберта Мецола е автор и на поправка, в която се казва, че няма изискване за прозрачност на собствеността на онлайн медиите, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии

Евродепутатът Роберта Мецола оттегли поправка в резолюцията за България

Евродепутатът Роберта Мецола оттегли поправка в резолюцията за България

Поправките били за ценности, които не се обсъждат у нас, според проф. Дичев

Очаква се резултатите от гласуването да станат ясни по обяд.

Припомняме, на 1 октомври Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) прие проекта на резолюцията с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се".  В документа се отбелязва "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

В края на миналия месец Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.