Високите сметки за осветление и отопление поставиха в затруднено положение Рилския манастир, съобщи Нова телевизия. В Светата обител е въведен режим на отоплението, непосилните цени на тока и нафтата. За декември игуменът е получил фактура за електроенергия на стойност 28 000 лева. Последната сметка за ток на манастира е за декември - тя е три пъти по-висока, отколкото за същия месец предишната година.

"Като някои стари скъперници гасим осветлението навсякъде, където смятаме, че е излишно да свети. Обектът е със специален режим, охрана, и трябва да е осветен, разбира се. Освен, че се отопляваме с нафта, на много места поради липса на инсталация, това става с електрически радиатори, както е пожарната охрана, СОТ, охраната на Светата обител. Много техника имаме, която работи." - споделя дядо Евлогий, игумен на Рилски манастир:

За да не харчат много ток, осмината монаси и близо 80-те служители, включват парното все по-рядко.

"По 2 часа работи, след това няколко часа почива. Ние също почиваме от топлото и се охлаждаме през това време." - разказва игуменът.

ГЕРБ-СДС предлагат компенсации за общини, църкви, болници и училища заради тока

ГЕРБ-СДС предлагат компенсации за общини, църкви, болници и училища заради тока

Предложение за държавна помощ...

Казват, че пестят от всичко.

"Затруднено ни е функционирането, като цяло. Някои основни средства, които се предвиждат за купуване, като перални машини, техника за канцелариите... Въздържаме се - поддържаме ги колкото можем чрез техници." - пояснява дядо Евлогий.

Оказа се, че в манастира се притесняват и от повишаването на минималната работна заплата: "Ние не сме производствено предприятие, за да увеличим производството и печалбата, за да може да покриваме тези увеличения на заплатите."

Туристи в манастира през последните седмици няма - и заради пандемията, и заради студеното време.

Рилският манастир набира дарения за реставрация на старопечатни книги

Рилският манастир набира дарения за реставрация на старопечатни книги

Библиотеката на Рилския манастир пази при специални условия над 200 ръкописа