Двойката мармозетки - джуджета в сектор "Примати" на Столичния зоопарк си имат бебе - Пепи, което преди броени дни стана на 1 месец, съобщиха от Зоологическата градина. Този вид мармозетки са най-дребните маймунки в света - възрастните тежат около 100 гр. и са дълги около 23 см. с опашката.

Таткото Педро (3 г.) пристигна от испанския зоопарк "Сендавива" през май 2021 г., за да стане партньор на самотната по онова време женска - Мира (9 г.), която е родена в "Зоологическа градина - София". Веднага след като двете маймунки бяха събрани с цел размножаване и след бременност от 150 дни им се ражда едно малко, за което двамата родители полагат всеотдайни грижи. Мъжкият го носи на гърба си и го предава на майката само за кърмене.

Снимка 553970

Източник: Столична община

Мармозетките - джуджета живеят на малки семейни групи в Южноамериканските джунгли на Западна Амазония. Те са изключително приспособени за дървесен начин на живот - имат дълги, остри нокти и дълги опашки. Хранят се с дървесни сокове и смоли, плодове и насекоми. Не са застрашени от изчезване засега, но популацията им в дивата природа намалява. Основни причини за това са загубата на местообитанието им поради изсичането на Амазонските гори.

Лъвовете в Столичния зоопарк живеят в най-добрите условия

Лъвовете в Столичния зоопарк живеят в най-добрите условия

Зоопаркът планира да започне активно размножаване на персийските котки и баровете