Родопската каба гайда ще бъде предложена за вписване в Световната листа на нематериалното културно наследство ЮНЕСКО, съобщи в. "Нов живот".

Това е възможно след като два смолянски проекта, в основата на които са гайдите, са вписани в Национална представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2016 г.

Едната кандидатура е излъчена от историческия музей „Стою Шишков” в Смолян – „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция”, а другата – „Родопската гайда – магията на планината”, която е предложение от читалище „Родопска просвета -1923” в Девин.

Церемония за вписване се проведе в Министерството на културата. Министър Вежди Рашидов официално обяви новите елементи. Организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимента, свързан с тяхното съхраняване и популяризиране, бяха удостоени с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на цар Симеон Велики. Бяха връчени и специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването на съответния елемент в Националната листа, информираха от пресслужбата на Министерството на културата.

По традиция, от 2008 г. насам, на всеки две години в навечерието на Еньовден се провежда официална церемония, по време на която се обявяват новите попълнения в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.

Церемония бе и финалът по провеждането на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ – етап 2016. От подадените 41 кандидатури специална експертна комисия, оглавявана от проф. Димитрина Кауфман, излъчи предложение за нови 10 елемента, които да бъдат предоставени за утвърждаване от министъра на културата и бъдат вписани в Националната листа на нематериалното културно наследство. Част от тях ще бъдат предложени и за включване в Световната листа на ЮНЕСКО.