С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за справяне с последиците от пандемията от COVID-19. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в ефира на БНТ.

За следващата година увеличаваме субсидиите и компенсациите с близо 10 млн., което е съществено увеличение. Става въпрос за крайградските линии и за труднодостъпни райони, където пътникопотока е силно редуциран, но разходите за превозвачите продължават. Стоим твърдо зад бранша и всичките му компоненти, заяви той.

По думите му автобусният сектор, железниците и авиацията са пострадали от епидемията.

В този период, в който имаме редукция на пътуванията и намаляване на приходите на превозвачите, ролята и намесата на държавата е много чувствителна, подчерта министър Желязков, като допълни, че свободното движение на стоки и доставката им е изключително важно.

Протестите на автоинструкторите остават в досието на Росен Желязков

Протестите на автоинструкторите остават в досието на Росен Желязков

Желязков прави закони на тъмно, а говори за изсветляване на сектора, възмущават се протестиращите

Относно "зелените коридори" за доставка на стоки, Желязков обясни, че браншът е в интензивни преговори с Турция за изграждане на допълнителни трасета. Той бе категоричен, че трябва да се преодолеят административните дейности.

Във връзка с таксиметровите шофьори, Желязков поясни, че те могат да разчитат за минимален размер на данъка.

Припомняме, че на 16 октомври заместник-председателя на Комисията по транспорт и пътна безопасност на Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов, предложи 300 лв. да е алтернативният данък на такситата за 2021 г.