Брането на розовия цвят е започнало с почти 25 дни по-рано. Това каза розопроизводителят Петър Симеонов пред БГНЕС в Долината на розите. Подходящите условия от края на април до началото на май - толпата и суха пролет - са основната причината за по-ранния старт за розобера.

Както всяка година и тази не достига работна ръка. "Всяка година липсва работна ръка. Няма откъде да дойдат понеже те са едни и същи", коментира Симеонов.

Розопроизводителят обясни, че по Общините има работници, които са с временна заетост и отработват 10 дни на месец за по 4 часа. Но понеже повечето работници избират да работят сутрин, по този начин не помагат на розопроизводителите. "Общините да направят толеранс към розопроизводителите. Работниците да не ги ползват сутрин тези 4 часа, а следобед", призовава Петър Симеонов.

Цена на розовия цвят и тази година е от 3 до 4 лева, като се е запазила и цената за работника - 1.50 лв. Според Симеонова, за да бъде един розопроизводител на сметка крайната цена на розовия цвят трябва да е поне 4.50 лева. Той се надява да има промяната в цените.

Розопроизводителите се надяват на силна годин, въпреки подраняването на кампанията. 

Розобер 2023: Работната ръка остава кът

Розобер 2023: Работната ръка остава кът

Законът за розата има нужда от промени, смятат от бранша