"Притесняват две неща - първо, в проекта за актуализация на бюджета на Министерство на финансите се предлага една сума - резерва, от порядъка на 1 млрд. 272 млн. лв. Това увеличение е 14 пъти спрямо предходната година. Това заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" и зам.-председател на Комисията по бюджет в парламента проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

В предварителните данни, които даде Министерство на финансите, са посочени суми, зад които не стои обяснение за какво точно ще бъдат похарчени. Второто нещо, което Българската социалистическа партия иска да знае, е защо в актуализацията на бюджета не е предвидено нищо за общините, тъй като за тях не е предвидена и една стотинка повече.

Левицата одобрява действията на служебното правителство, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени, тъй като се намират на критични равнище, но обясни следното: "Хубавото на това, което се предлага в момента е, че всички пенсии ще бъдат увеличени с 12.5%. Това увеличение, обаче, не трябва да бъде еднакво за всички." По думите му, ако се приложи този метод повечето от хората, които имат пенсии до 400 лв., ще получат по-малко от 50-те лева, които получават сега всеки месец, а тези с 1000 лв. пенсия, ще получат 125 лв.

Крайно време е таванът на пенсиите да отпадне, според  Хасан Адемов

Крайно време е таванът на пенсиите да отпадне, според Хасан Адемов

Социалните неравенства са един голям проблем

"Тъй като в момента системата е несправедлива с общото увеличение от 12.5% ние задълбочаваме неравенството. Проблемът на българската пенсионна система е, че лекари, служители и инженери са една и съща професия, с един и същ трудов стаж и ако едните са се пенсионирали преди 20 години, а другите миналата година, разликата в пенсията е 2-3 пъти. Това справедливо ли е?", попита социалистът.

"Това, което ще се случи е, че между 12% и 25% ще се променят пенсиите, като ще бъде по-голям процентът при пенсиите, които са в средната част на скалата. По този начин предлагаме да се реши и третият проблем, а именно, че несправедливата пенсионна система в България е такава, че хората с голям трудов стаж получават същите пенсии като хора със стаж 6-7 години и това е сериозен проблем. Затова увеличението трябва да е към хората, които имат не само висок брой години трудов стаж, но които са правили и по-големи вноски", обясни социалистът, който допълни, че служебното правителство предлага да се преизчислят на принципа на по-голяма тежест на една изработена година. На пръв поглед това изглежда справедливо - хората, които са работили повече, да получават повече. Но има един проблем - броят на годините заблуждава, защото има хора с минимални социални вноски, а в частния сектор и работодатели, и служители са принудени да лъжат за реалните си заплати и да фиксират в договорите си по-ниско възнаграждение", каза още той.

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици
Обновена

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици

Комисията вече прие вътрешните си правила за работа

Гечев посочи и притесненията на левицата за бюджета, свързани с разходите за здравеопазване: "Актуализацията на бюджета се предлага на практика без никакви реформи в сферата на здравеопазването. Ние последователно в предизборните си програми предлагаме промени, ще предложим и при даването на третия мандат, защото няма никакъв смисъл българският данакоплатец да налива повече пари в система, която не е реформирана и в която колкото повече средства гласуваме всяка година, толкова качеството на здравето е по-ниско".

Според него най-логично и морално е президентът да даде третия мандат на БСП, тъй като Румен Радев е предложен от левицата и избран с огромно мнозинство. "България отново поради нерационално и безотговорно поведение на водещи