Приватизацията у нас закъсня. Имаше някакви дребни наченки по времето на Филип Димитров. Стартира началото на т.нар. масова приватизация при Жан Виденов. И вече усиленото приватизиране започна при правителството на ОДС. Това беше един епохален процес, който протече в цяла Източна Европа и не знам дали има държава, в която да има напълно доволни". 

Това заяви лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR" по повод приватизацията.

Той даде пример с "Тройханд" - най-голямата приватизациионна агенция. Там за по-малко от четири години над 5 млн. души са останали без работа.

"Този процес беше един от важните процеси, наложен от ЕС. Императивно беше искането за влизане в ЕС да имаш преобладаваща пазарна икономика. Ние без този процес нямаше как да минем", смята Христов.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев обяви разследване на приватизацията, която определи като криминален процес.

По-рано през месеца, той обяви, че очаква първите сто проверени държавни структури и предприятия, сред които водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол" - приватизационните сделки с най-големи активи.

Гешев очаква до дни първите 100 проверени сделки от приватизацията

Гешев очаква до дни първите 100 проверени сделки от приватизацията

Той бил български ястреб, чака да му развържат ръцете за пълно разследване на процеса

Той подчерта, че от приватизацията са получили активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имали интерес нещата да се запазят непроменени. Именно по тази причина се развивала тезата, че давността на приватизацията е изтекла. Гешев обаче бе категоричен, че от такива аргументи нямало смисъл.

Според него разследването на приватизацията ще върне в обществото чувството за справедливост. Той обаче бе категоричен, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени.