Приватизацията в голямата си част беше криминален процес. Това заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител номер едно посочи, че очаква в близките дни първите сто проверени държавни структури и предприятия, сред които водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол" - приватизационните сделки с най-големи активи.

Той обясни, че за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай.

По негови думи прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа.

Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост, заяви Гешев.

Проверката на приватизацията тръгва от най-големите активи

Проверката на приватизацията тръгва от най-големите активи

Гешев разбирал нервността на някои хора, но това не го интересувало

Той подчерта, че от приватизацията са получили активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имали интерес нещата да се запазят непроменени. Именно по тази причина се развивала тезата, че давността на приватизацията е изтекла. Гешев обаче бе категоричен, че от такива аргументи нямало смисъл.

Според него разследването на приватизацията ще върне в обществото чувството за справедливост. Той обаче бе категоричен, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени.

Обвинител номер едно изрази надежда, че при обективен анализ на целия приватизационен процес прокуратурата ще успее да възстанови чувството за справедливост дори в по-голям обем, отколкото е в момента.

Той поясни, че втората част от работата на държавното обвинение ще е да се анализира дали вече е имало прокурорски проверки по тези сделки през годините.

Проверката на приватизацията – задоволяване на дефицит на справедливост

Проверката на приватизацията – задоволяване на дефицит на справедливост

Костов бил единственият, който намерил политическата воля и сила да действа

Относно случая с къщата в Барселона Гешев заяви, че казусът се проверява. Той посочи, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество.

Главният прокурор заяви, че ще се снемат обяснения и от премиера Бойко Борисов.

Относно консултациите за промени в Конституцията, провеждани от президента Румен Радев, Гешев заяви, че не разбира техния смисъл.

Той даде пример какво би се случило, ако самият той започне консултации за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

Иван Гешев остави проблема с давността при приватизацията на политиците

Иван Гешев остави проблема с давността при приватизацията на политиците

Освен производства, цел на ревизията на приватизацията е да се информират българските граждани

По негови думи хората, които биха направили такъв коментар, искат да се сложи намордник на прокуратурата, за да е безопасна за хората, стоящи зад тях.

За казуса с бизнесмена Васил Божков Гешев обясни, че нещата вече зависят не от българската прокуратура а от ОАЕ.

Аз съм български ястреб, заяви главният прокурор по повод факта, че е определян като "американски ястреб". Той подчерта, че го интересуват българските национални интереси.

Гешев заяви, че определението "тримата големи", в което вече е включен и той, заедно с премиера и президента, не го ласкае, защото главният прокурор по негови думи не е политик.

Той бе категоричен, че няма амбиции в сферата на политиката. Причината била, че нямал афинитет към това да говори едно, а да прави друго.