"Очакванията към Вас са големи, но с всичко показано, вие ще бъдете достойни командири и професионалисти, ще способствате българската армия, особено в етапа й на моденизация и превъоръжаване, да придобие нови съвременни и бойни способности по един ефективен и ефикасен начин".

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на тържествена церемония в президентството, на която той назначи и връчи висши държавни отличия на двама военнослужещи.

Полковник Станимир Христов беше назначен на длъжността "Директор на дирекция Операции и подготовка", а полковник Стоян Шопов за "Командир на втора механизирана бригада". И двамата бяха удостоени с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Държавният глава насърчи новоназначените двама бригадни генерали да работят всеотдайно, с постоянство и убеденост за развитие на българската армия, за издигане на нейния авторитет, развитие и престижа на военната професия. Той им пожела здраве, енергия и висок дух за изпълнение на всичките нови задачи.

В словото си държавният глава се обърна към бригаден генерал Станимир Христов с думите, че това е отговорна длъжност, натоварена със сериозни очаквания за управление на процесите в българската армия. Румен Радев вярва, че с поемайки длъжността, Христов ще бъде основен двигател за развитието на съвременни бойни способности, придобиване на съвместимост и издигане на авторитета на българската армия.

Президентът поздрави и бригаден генерал Шопов за новата му длъжност - "Командир на втора механизирана бригада". Радев счита, че опитът, придобит от Шопов като командир, а и международният му опит, са залог за ефективното и успешното изпълнение на задачите пред бригадната механизация.

От своя страна бригаден генерал Станимир Христов увери, че назначенията не са само оценка за постигнатото през годините, но и висок ангажимент, който ще изпълняват с решимост и желание. Той увери президента, че и двамата бригадни генерали ще работят за издигането на авторитета на българската армия. "Военната професия е кауза и признание, всеотдайност и раздяла с най-близките хора", каза още бригаден генерал Христов.