Екип от юристи на "Възраждане", ръководен от Румяна Ченалова, разработи предложението за законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. Това ще бъде един от първите законопроекти, които "Възраждане" ще внесе като част от 47-то Народно събрание.

При това законопроектът, разработен от "Възраждане", предлага решения на обществено значими въпроси.

Един от основните акценти в него е, че детайлизира процедурата по освобождаване от длъжност на главния прокурор и председателите на върховните съдилища при извършени нарушения по чл. 129 ал.3 т.5 от Конституцията. Регламентира се кой може да внесе предложение, органът, който взима решенията, редът и сроковете за това. Въвежда се възможност за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС при образувани срещу тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази възможност касаеше само редовите магистрати. Въвежда се изискване това отстраняване да е задължително предвид възможността за въздействие, влияние и др. и предвид високия обществен интерес. Срокът е до 3 месеца, както за останалите магистрати.

"Погрешно се внушава както от партиите на статуквото, така и от партиите на промяната, че проблемът с главния прокурор е нерешим, защото това може да стане само с конституционна промяна. Законът за съдебната власт урежда процедурите за провеждане на дисциплинарните производства. Чрез изменение и допълнение на закона е възможно детайлизиране на процедурата за освобождаване на всеки от "тримата големи", включително отстраняването им до приключване на производствата. Ние подготвихме и внесохме такъв законопроект, но нито една от парламентарно представените партии не реагира. Законопроектът съдържаше и нова процедура за избор на ВСС, и подробни мотиви към всеки предложен текст" каза Румяна Ченалова кандидат за народен представител на "Възраждане" за 10 МИР Кюстендил и с преференция 102 за 24 МИР София

В законопроекта още се предлага промяна на структурния състав на ВСС, като при осъществяване на избор на членовете на ВСС от квотата на парламента се поставя задължително изискване за едно хабилитирано лице по публичноправни науки и 2 лица, преминали през трите нива на съдебната власт със специализация по публичноправни науки, административно право и процес - за всяка от двете колегии на ВСС. Предлага се ограничение за административни ръководители на органи на съдебната власт да бъдат предлагани за членове на ВСС до изтичане на 5 години от прекратяване на мандата им като ръководители.

Предлага се и извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяването ѝ като самостоятелен орган на съдебната власт съобразно Конституцията.

Предлага се в определени посочени случаи директорът на НСлС да придобива временно качеството "изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу Главния прокурор и неговите заместници."

Целият законопроект може да прочетете на страницата на "Възраждане".