Русия отнема лиценза на два български и един чешки авиоремонтен завод. Това обяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Това са българските компании "ТЕРЕМ - Летец" и "Авионамс", както и чешката "Лом Прага".

Някои страни от НАТО и ЕС продължават доставките на военно оборудване за режима в Киев и се планира извършването на ремонт на такава техника в предприятия на източноевропейските страни, отбеляза Захарова и допълни, че като ответна мярка руската страна е решила да прекрати действието на сертификатите на въпросните предприятия.

Тя посочи, че по този начин се прекратява предоставянето на услуги по техническата поддръжка и капиталния ремонт на вертолети "Ми", тяхното абонаментно обслужване, а също и доставките на резервни части и компоненти.

"Посочените заводи губят правото да извършват дейности, свързани с поддръжката и ремонта на хеликоптери, произведени в Русия. Руската страна се отказва от отговорност в тази връзка за безопасната експлоатация на вертолетите, ремонтирани в тези заводи", подчерта Захарова.

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

За военната помощ е добре да има конкретно запитване

Нямаме официална информация Русия да спира авиоремонтните компании у нас. Това заяви по въпроса българският министър на отбраната в оставка Драгомир Заков, цитиран от bTV.

По негови думи въпреки че страната ни не е получавала официално писмо за решението, нищо неочаквано не се е случило.

Това, което стана с газа, сега става с лицензите, обобщи той.

Заков посочи, че това едва ли би било голям удар по отбранителната ни способност, но очевидно трябва да се търси бърза замяна за хеликоптерите.

Сега е моментът, в който ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор на каквито и да било договори, било то и за газ, за петрол или каквото и да било друго, подчерта министърът.

Той уточни, че това не означава приземяване на хеликоптерите, тъй като те са обслужени и имат ресурс.

България не е изнасяла оръжие за Украйна, натъртват от МИ

България не е изнасяла оръжие за Украйна, натъртват от МИ

Тиражираната информация не отговаря на истината и е фалшива новина