35-годишен руски гражданин с военна специалност командир на отделение за управляемо миниране към специалните части е подал на 19 декември 2022 г. в Държавната агенция за бежанците заявление за предоставяне на международна закрила. Той е напуснал Русия в края на септември м. г. след получена призовка за мобилизация. В предаден на съпругата му документ се посочва, че, ако не се яви в определения ден и час във военния комисариат, подлежи на административна и наказателна отговорност, съобщи БНР.

"Аз искрено вярвам, че общата картина при разглеждането на такива случаи, ще бъде изменена в полза на тези хора, които в действителност ги грози опасност. Прочетох всички международни конвенции и закони. Там по принцип има статия, в която пише, че ако има военнослужещ, когото го принуждават да участва във военни престъпления, това се явява основание за получаване на убежище", обяснява мъжът, цитиран от националното радио.

За момента той няма отговор ще получи международна закрила, според неговия адвокат Драгомир Ошавков. "Държавната агенция за бежанците отказва масово на абсолютно всички, без оглед на това дали реално човек е застрашен от участие в тази война, или не", подчертава той.

Мобилизирани руснаци: Няма командване! Пращат ни на заколение

Мобилизирани руснаци: Няма командване! Пращат ни на заколение

Протест до губернатора на руската Калининградска област

Според международни процедури и критерии лице, избягало от военна служба, не може да се приеме за бежанец, ако няма други значими за него мотиви да напусне или да остане извън пределите на страната си, посочват от Агенцията за бежанците, отново цитирана от БНР.

По данни на ДАБ 188 руски граждани са потърсили международна закрила в България от началото на войната в Украйна, като едва 8 са получили такава до момента, а процедурата за останалите не е приключила.