Ново мобилно приложение Florio HAEMO вече е достъпно за хората с хемофилия и техните близки в България.

Хората с хемофилия на профилактично лечение могат да използват приложението Florio HEAMO, за да проследят инжекциите, кървенето, болката, дейностите и информация за ориентировъчното ниво на плазмения фактор в реално време. Информационният панел на Florio HAEMO предоставя на медицинските екипи достъп в реално време до данните на хората, живеещи с хемофилия, и допълнителна информация за напредъка. Това им позволява да прогнозират, планират и живеят пълноценно живота си. Медицинското изделие Florio HAEMO е разработено от Florio GmbH, Мюнхен, Германия, и се разпространява от водещата фармацевтична компания, шведската Orphan Biovitrum (Sobi).

Florio HAEMO е достъпно за хората, живеещи с хемофилия, в България специално от 17 април, Световния ден на хемофилията, и е в унисон с визията на SOBI "Освободете живота" за трансформиране живота на хората с редки заболявания, начин на подкрепа и осъзнаване, че могат да водят свободен живот благодарение на съвременните методи на лечение.

"Напредъкът на медицината през последните години дава възможност на родените с хемофилия да израснат и да живеят като всички други здрави хора без увреждания и ограничения. Приложението на новите рекомбинантни препарати с удължен полуживот, индивидуализираната профилактика и нефакторната терапия позволяват хората, живеещи с хемофилия, да спортуват, да живеят нормално, да се реализират професионално", сподели проф. д-р Тошко Лисичков, ръководител на направлението по хемостазеология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. "И ако с всички тези възможности като препарати и терапевтични подходи просто коригираме проявите на хемофилиите, то с генната терапия било чрез генно добавяне или генна корекция (gene editing) има възможност те да бъдат излекувани. Тази възможност за лечение все още се проучва в клинични изпитвания", допълни проф. Лисичков.

Световният ден на хемофилията бе отбелязан и със специална, нова секция на уебсайта на "Освободете живота", посветена на ключовите моменти от историята на заболяването, прогреса в лечението и разширяване възможностите пред хората, живеещи с хемофилия, да водят пълноценен живот без ограничения. Кампанията цели да информира, насърчава и вдъхновява хората с това рядко заболяване да очакват повече от живота и да достигнат до многото възможности, които съвременната медицина осигурява.

Повече информация за кампанията можете да намерите на уебсайта или официалната Facebook страница.

За Sobi:

Sobi е специализирана международна биофармацевтична компания, трансформираща живота на хора с редки заболявания. Sobi осигурява устойчив достъп до иновативни терапии в областта на хематологията, имунологията и специалните показания. Днес в Sobi работят приблизително 1500 души в цяла Европа, Северна Америка, Близкия изток и Азия.

Swedish Orphan Biovitrum - клон България, www.sobi.com