С лекарство против краста да се лекува COVID-19, настоява хематологът д-р Чавдар Ботев. Излезли са протоколи за лечение на коронавирус и в интензивните отделения се вижда, че най-ефективното лекарство е ивермектин. Това е лекарство против краста. С това лекарство се лекуват в момента всички в Израел. То е изключително евтино, но трябва да се знае кога да се взима. Трябва да се взима от първия до шестия ден, за да не стигат хората до болница. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR консултантът на Националната пациентска организация по лечение на коронавирус, хематологът Чавдар Ботев.

По думите му ивермектинът е влязъл във всички ръководства, но най-големият проблем е, че хората не знаят коя терапия кога да бъде започната. Той подчерта, че човек е най-голям заразоносител в първите 6 дни. Хората с леки симптоми са най-заразни. След това се отделят фрагменти от този вирус и след шестия ден трябва да се започне дексаметазонът. Според д-р Ботев у нас даваме по-големи дози дексаметазон, отколкото е упоменато в протоколите.

При 80% от случаите вирусът остава в горните дихателни пътища, при 20% слиза към белите дробове и 5% стават свръхтежки случаи. Изпускаме проблема с тези 20 и 5%", категоричен бе Ботев.

Дават се противовирусни лекарства. Азитромицинът трябва да се включи на по-късен етап при строго определени симптоматики, изтъкна хематологът.

За 2 седмици напред са запълнени всички часове за даряване на кръвна плазма, стана ясно от думите му. Антителата са тези, които ще убият вируса, убеден е той.

Имунитетът с антитела рязко се вдига преди да почине човек. Съществува голяма измама. Понеже нашата плазма е направена добре и е замразена, болният може да получи леко влошаване от високия титър и голямо подобрение от факторите на съсирване. И се прави грешна интерпретация, обясни хематологът.

33 починали от Covid-19 за денонощие

33 починали от Covid-19 за денонощие

675 са новите случаи или 31% от направените тестове

Д-р Ботев съобщи, че смъртността при преливане на плазма е едно към 136 000. Един ще е този, който ще пострада и обикновено това е възрастен човек.

При лекарство като ремдесивир, което бих желал да се използва с кръвна плазма, от 250 пациенти- 136 са с много тежки реакции. А ако не се направи ремдесивир - са над 190, отбеляза той и добави, че инфекционистите са до един етап на борбата с Ковид-19.