Българските общини не получиха нито лев компенсация за всички разходи, които трябваше да направят извънредно, за да реализират на своята територия мерки за превенция на COVID-19. Това заяви пред БНР кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините Донка Михайлова.

Тя обясни, че от сдружението са имали активен диалог с политическите сили в Народното събрание, поставили са своите очаквания и те са намерили отражение в последната промяна в законите.

Просрочените задължения на общините са 168.2 млн. лева до средата на 2020 г.

Просрочените задължения на общините са 168.2 млн. лева до средата на 2020 г.

Министерството на финансите ще иска законови гаранции за бюджетните приходи на малките общини

Михайлова припомни, че общините са освободени да не плащат до края на годината отчисленията за такса битови отпадъци в Регионалните инспекции по околната среда. По нейни думи обаче за тях няма компенсация от всички трудности, свързани с набирането на приходи. Тя изрази надежда диалогът с правителството да продължи и посочи, че в четвъртък ще се състои среща с министъра на финансите Кирил Ананниев по бюджета за следващата година.

Михайлова заяви, че няма положителен отговор на настояването на общините в затруднено положение да получат безлихвени кредити.

Имаме изключително сериозно изоставане на възнагражденията в общинските администрации в сравнение с други сектори, изтъкна тя.