Родители на деца с увреждания с жива верига блокираха Народното събрание. Въпреки студа много майки и бащи бяха довели и самите си деца, които се нуждаят от постоянни грижи.

Поредният протест за тази година на родителите се подкрепя от много съмишленици и пациентски организации, както и от Асоциацията на експертните лекарски комисии.

Вече ни е паднало пердето, предупредиха родители на деца с увреждания

Вече ни е паднало пердето, предупредиха родители на деца с увреждания

След голямото протестно шествие те се срещнаха с депутати от ГЕРБ

Основното искане е за по-добра политика по отношение на хората с увреждания у нас и за написването на Закон за личната помощ, така че подкрепата, която получават родителите и семействата да е индивидуално определена според нуждите, но и да не прекъсва след навършване на 18 години на детето.

Бъдещите законодателни промени в социалната сфера за получаване на помощи от над 920 лева за децата до 18 години с максимален процент увреждане 90% всъщност ще се вземат от много малко деца.

Устойчивост на програмите за деца с увреждания поискаха при омбудсмана

Устойчивост на програмите за деца с увреждания поискаха при омбудсмана

Според Манолова тези деца не може да са заложници на политически кризи

Родителите се опасяват и че самата промяна ще доведе до корупционни практики и масово намаляване на процента увреждане от страна на институциите, смятат организаторите на утрешния протест.

Те не са съгласни с малкото, според тях, пари в бюджет 2017 за специфичните грижи, от които се нуждаят, и призовават "Стоп на геноцида над деца/хора с увреждания". Родителите настояват за реформа, в частност в ТЕЛК, като тя да започва с въвеждането на електронен регистър на експертната комисия. Регистърът трябва да отразява колко са болните, от какво естество, от какви грижи се нуждаят.

В писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, до здравния и социалния министър - в оставка, те искат хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати.
Хората предлагат средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител от отговорните институции /ТЕЛК, НЕЛК, лекуващ/, както и лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ. Родителите настояват също да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, с която се ограничава или отнема правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност.