След голямото протестно шествие родители на деца с увреждания се срещнаха с депутати от ГЕРБ в Народното събрание. Пред депутатите те настояха за обща среща с представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите, на която да бъдат обсъдени основните искания и проблемите на родителите, така че да се почувства грижата за тях от страна на държавата.

Депутатката от ГЕРБ Галя Захариева заяви, че ще потърсят родителите в момента, в който имат готовност за провеждане на срещата, като изрази надежда това да стане след края на предизборната кампания. Тя посочи, че с навършването на 18 години на децата с увреждания се чувства, че се къса нишката на грижата от страна на държавата.

Боряна Драганова, майка на дете на 17 години с тежки увреждания, заяви очакването си по време на работната среща да започне и решаването на двата основни проблема – създаването на единен електронен регистър на хората с увреждания, с техните нужди, а не просто със заболяванията и процентът на тяхната неработоспособност.

„Програмите за лични асистенти трябва да бъдат коренно променени, защото не може един родител да бъде личен асистент на собственото си дете и да няма абсолютно никаква възможност за нищо друго. Надявам се, че ще има чуваемост, обещаха ни”, каза още Драганова.

„Има родители, чието търпение отдавна е изчерпано. Моето дете е на 17 – има родители, чиито деца са на по 33 години и на много хора вече им е паднало пердето”, заяви Драганова във връзка с отказа на част от родителите да се срещнат със социалния министър Зорница Русинова. Тя бе категорична, че повечето родители са на мнение, че диалог трябва да има. „Ако ни излъжат – ние отново сме тук, по-обединени от всякога”, категорична бе Боряна.

По-рано днес стотици родители от цялата страна протестираха пред парламента и пред Министерски съвет. В протеста се включиха и деца с увреждания на инвалидни колички.