Министерството на транспорта и съобщенията сигнализира компаниите Google и Apple за приложението за таксиметрови услуги "Максим", което е достъпно в платформите за апликации на двете компании Google Play и Apple App Store.

Освен в България, "Максим" работи в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Индонезия, Италия, Казахстан, Киргизстан, Малайзия, Монголия, Кипър, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, Черна гора и Чехия.

В писмо до Google и Apple министърът на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев посочва, че услугата се извършва в противоречие с нормативите за таксиметров превоз на пътници. Той категорично иска да се преустанови предлагането на мобилното приложение за България.

Хванаха трима шофьори на копърки по метода "таен клиент" в София

Хванаха трима шофьори на копърки по метода "таен клиент" в София

Проверките продължават

На среща на Събев с представители на таксиметровия бранш в края май е обсъдено предприемане на спешни мерки за ограничаване на нерегламентирания превоз на пътници. От бранша са потърсили съдействието му за спиране на платформата "Максим", която извършва незаконен превоз на пътници, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Веднага след срещата Събев е сезирал за проблема МВР, КЗК, КРС и НАП, за да бъдат предприети необходимите действия от тяхна компетентност. От институциите обаче не са получени своевременни уверения, че са предприети конкретни мерки.

Към момента дружеството "Такси Максим" е в ликвидация и дейността му е прекратена.

И таксиметровият бранш плаши с блокада Министерство на транспорта

И таксиметровият бранш плаши с блокада Министерство на транспорта

Таксиметровите асоциации са сигнализирали с жалби