Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник сектор в същия отдел Кирил Ванков, съобщи прокуратурата.

Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като "хонорар" за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.

Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д.Т. в качеството му на посредник на Цветан Панков и Кирил Ванков. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

Към момента бившият началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП е с мярка за неотклонение "домашен арест". Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са "гаранция в пари".

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Иван Гешев го познава от 90-те години и е разочарован и потресен

Припомняме, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП бе арестуван на 26 юни 2020 г. след получаване на подкуп. Според разследващите той е осигурявал чадър на наркогрупи. Арестувани са още двама полицаи - шефът на сектора за борба с наркотици и още един служител.

На следващия ден - петък, 27 юни, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридовнов и зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев също подадоха оставки.

Акцията срещу дългогодишните служители в ГДБОП според бившия шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев е съшита с бели конци.

Мнението на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, който е защитник на един от обвиняемите, е че Дирекция "Вътрешна сигурност" е хубаво да се закрие.