Само двама от общо осемте задържани за 108-те кг амфетамини остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд.

Припомняме, че по-рано днес прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража” и за осемте хванати с наркотиците. В ареста обаче остават само Иво Кръстанов и Насер Али Муфлих Алшдаифат.

Другият арабин - Мохамед Салех Еуида е пуснат под парична гаранция от 3 хиляди лева, като съдът е взел предвид фактът, че той живее в България повече от 30 години. Останалите от „амфетаминовата” банда са без мярка за неотклонение.

Постоянен арест за задържаните със 108 кг амфетамини шестима българи и двама йорданци поиска спецпрокуратурата.

Съдбата на хванатите с наркотици е в ръцете на Специализирания наказателен съд, който се събра в неделния следобед, за да разгледа поисканата най-тежка мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Повдигнаха обвинения на осмина за 108-те килограма амфетамин

Повдигнаха обвинения на осмина за 108-те килограма амфетамин

Задържани са за 72 часа

Припомняме, в петък от МВР се похвалиха на нарочна пресконференция, че в спецакция на силовото министерство, ДАНС и прокуратурата е осуетена наркосделка и са открити 108 кг амфетамини. 50 кг от тях са хванати по време на сделката в Пловдив, а купувачите са трима араби - двама от Йордания и един от Сирия. Чужденците са със статут на постоянно пребиваващи у нас.

Останалата част от наркотика е открит в къща в софийското село Петърч. Според събраните до момента доказателства групата е действала от септември 2014 г. Арабите са поръчвали големи количества амфетамини, за да го пласират в държави от Арабския полуостров. Има данни, че част от наркотика е бил предназначен за българския пазар.

Днес пред съда се изправиха осем задържани - Георги Борисов Христов, Иван Радков Иванов, Мартин Иванов Иванов, Александър Красимиров Киров, Енчо Василев Янакиев, Иво Димитров Кръстанов, Насер Али Муфлих Алшдаифат и Мохамед Салех Еуида.

Обвинението, на базата на което прокуратурата поиска най-тежката мярка, е за ръководене и участие в организирана престъпна група, както и притежание на наркотични вещества.

Предстои в следващите няколко часа спецсъдът да изслуша защитата на обвинените и да реши дали да ги остави в ареста. Впечатление в съдебната зала направи фактът, че двамата задържани араби са на видимо по-зряла възраст - над 50 години.

Единият от тях говори български и разбира, но все пак, след като разбра, че има право на преводач посочи пред съда - "е, нека тогава да има преводач". Другият йорданец поиска превод, без да се замисли, тъй като не владее езика ни.