Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни. Самохвалството в този случай е неуместно. Това каза д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването в ефира на БНТ.

Коментарът му бе отправен във връзка с днешното изявление на премиера Борисов, в което той похвали щаба с думите: "Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия".

Д-р Кацаров припомни първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

Излишно е презапасяването с храна, съветва ръководителят на ВМА

Излишно е презапасяването с храна, съветва ръководителят на ВМА

Грипът тип Б бил далеч по-опасен от коронавируса

Отмяната на брифингите за нощ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени, коментира още той.

Според него това говори за лоша организация и липса на план. По думите му това показва необходимостта от реформа в здравната система.

Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве, бе категоричен Кацаров.

Припомняме, че днес по-рано стана ясно, че спират ежедневните брифинги.

В страната има 25 нови случая на коронавирус за последното денонощие.