Амбицията за реформа в правителството е все още много силна, стремежът е за постигане на прозрачност, за реформа в съдебната система.

Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин в отговор на въпрос на представител на Американската търговска камара относно ефективността на правителството.

Посланик Рубин отбеляза, че правителството ни може да се гордее с постиженията в редица области, сред които икономическият ръст, ръстът в преките чуждестранни инвестиции, както с усилията за справянето с прииждащите бежанци по границите.

Той оцени като изключително добро сътрудничеството с българското правителството и изтъкна, че то разбира нуждата от коалиция.

„Не винаги е лесно да се работи в подобна коалиция”, коментира посланик Рубин.

Защо ТПТИ ще е много полезен за малкия ни и среден бизнес обясни посланикът на САЩ

Защо ТПТИ ще е много полезен за малкия ни и среден бизнес обясни посланикът на САЩ

В България 87% от всички износители за САЩ са малки и средни

Той каза още, че САЩ ще работи страната ни да подобри съществуващото си военно оборудване, както и работата с малцинствата. Ерик Рубин припомни, че е бил в България преди и изтъкна, че напредъкът е видим навсякъде.

Младите ви хора са един огромен пример за успех”, коментира Рубин и изтъкна, че те винаги успяват да го впечатлят.

„За мен младите ви хора са източник на оптимизъм”, каза още той. Според него са необходими усилия, за да стане възможно връщането на младите хора у нас и реализацията на приноса им за развитието на страната ни.

Като успех Ерик Рубин посочи реализираните редица българо-американски учения и учения, съвместно с НАТО, в които участва и Румъния.

Посланикът на САЩ у нас бе категоричен, че регионът на Черно море остава предизвикателство по отношение на сигурността. Той посочи, че през настоящата година очакваме сериозно увеличение на броя на ученията и на звената и екипите от НАТО. По думите му се планира увеличение на силите, разположени по Черноморието, както и броя на „морските тюлени” у нас.

Ерик Рубин отчете, че военната ни база в Граф Игнатиево ще продължи да бъде подобрявана със съоръжения и оборудвания, като страната ни ще има по-силна подкрепа, отколкото в последните години, по отношение на военното дело.

Ще бъде засилен и обменът на информация между службите, за да бъде предотвратен и да не се допусне втори подобен акт като този в Брюксел.

Посланик Рубин отбеляза, че основните задачи, които продължават да стоят пред страната ни, са свързани с борбата с корупцията и прозрачността в управлението. Американският посланик отчете, че страната ни има напредък по отношение на енергийната сигурност и постигането на диверсификация на газовите доставки, отчитайки почти изградените газови връзки с Гърция.

Той изтъкна, че за това лято издадените визи за работа на български студенти в САЩ са над 1000.

Най-важните три приоритета, за които ще работи посланик Рубин през своя мандат у нас са свързани с подобряването на икономиката, така че младите хора да останат в България.Като втори приоритет посланик Рубин визира сигурността на Черноморския регион.

Черно море и целият регион на Близкия изток е много по-разклатен сега и това води до редица заплахи и рискове”, категоричен бе посланик Рубин. Затова той обяви като приоритет съвместната работа с българското правителство за повишаване на защитата и сигурността.

Програмата за разменни обучения и за работа е добра, но бих искал да видя още по-голям обмен”, констатира като трети приоритет Ерик Рубин.

„Искам да видя повече американци тук”, коментира той. По думите му, когато работим и обменяме идеи, можем да се справим с общите предизвикателства в глобален аспект.