От Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха категорично несъгласие с обвиненията, че протестите им са политически мотивирани. Членовете на организацията симпатизират на различни парламентарни партии, а сдружението неведнъж се е разграничавало от опитите на политици да извлекат дивиденти, се казва в писмо до медиите, подписано от председателя на СЗБ Емил Коларов.

"В последните дни няколко се спекулира по темата, че асоциациите са започнали да протестират сега, а при предишни правителства не са.... Една лъжа, повторена 100 пъти, ставала истина. Не и този път!" - категорични са от сдружението.

В изявлението се подчертава, че асоциациите организират протести като крайна мярка, "когато няма чуваемост, разбиране и диалогичност към решаването на браншовите проблеми в сектора".

Хиляди недоволни от ковид мерките блокираха центъра на София

Хиляди недоволни от ковид мерките блокираха центъра на София

Алибегов: Не ни интересува има или няма пари в бюджета

"Сдружението на заведенията в България е браншова организация, съществуваща официално от 2013 година, а реално, активностите ни започнаха година по-рано с организирането на протеста "Бунтът на масите" срещу тоталната забрана за тютюнопушене. През следващите няколко години сме обявявали протести за намаление на такси тротоарно право, на местна почва имаме и един изключително успешен протест под мотото "За! Правото ни да работим" след който, проблемът на нашите колеги бе решен само в рамките на няколко часа след него." - посочват от СЗБ.

В писмото се напомня, че Сдружението е организирало протести и след като през 2013 година, са се почувствали излъгани, че "тоталната забрана за тютюнопушене ще бъде отменена".

"Членовете на Сдружение на заведенията в България симпатизират на различни парламентарни партии, а ние неведнъж сме се дистанцирали от опитите на политиците да извлекат някаква полза от нашите активности или дори от липсата на такива. Защото на първо място, нашите действия се определят от желанията на нашите хиляди членове в цялата страна." - уверяват от СЗБ.

От сдружението припомнят някои протести от последните две години, организирани съвместно с другите браншови организации:

27.06.2019 г. - протест "Няма да сме тихи" срещу закона за шума, по-известен като "законът на Валери Симеонов.

28.01.2020 г. - протест "От бизнеса с любов" срещу Наредба Н18, която е отменена.

18.05.2020 г - "От бизнеса БЕЗ любов - ALL IN" протест за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш - месец и половина след обявяването му, е приета диференцирана ставка от 9%.

29.01.2021 г. - протест "Марш към свободата" с искане за незабавно отваряне на всички заведения в България.

11.08.2021 г. - протест "Бизнесът отвръща на удара", организиран заради евентуалните нови ограничения.

"Как стоят нещата с днешна дата - в момента бизнесът е ограничен, а нощните клубове на практика затворени и няма никакви компенсации, както и никакво движение по мярката 9% ДДС да бъде удължена. И още една много голяма разлика, която малко хора отчитат - ако при първите вълни на COVID-19 нямаше ваксини и проблемът беше обществен, а ние винаги сме се съобразявали с обществения интерес, то в момента има ваксини, което прави проблема личен избор." - подчертават от Сдружението на заведенията в България.

Алибегов: Локдаун за 3-4 седмици ще пребори COVID-19, не затварянето на заведения

Алибегов: Локдаун за 3-4 седмици ще пребори COVID-19, не затварянето на заведения

Протестите няма да спрат...