Шафранът не може да замести тютюна като селскостопанска култура, която да изхранва хилядите земеделци в Родопите. Това е основният извод от дискусията в открития ден на шафрановия минзухар, организиран от Областния офис на Националната служба за съвети в земеделието, Опитната станция по земеделие и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи, пише Родопи24.

"За да стане шафрановият минзухар реална алтернатива на тютюна, това трябва това да е държавна политика", твърдят учените. На този етап обаче интерес има само от… Иран. Заинтересованите искат да получават безплатно луковици, за да създават насаждения.

Държавата не може да покрие разходите по инициативата, защото начинанието е рисковано, отбелязаха лекторите.

Али Сюлейман от село Глухар е похарчил близо 6 000 лева за 1,2 дка насаждение от шафранов минзухар. Той е категоричен, че без държавна помощ и гарантиран пазар отглеждането на ценната билка, която се използват като кулинарна подправка, а така също и в козметичната индустрия, ще претърпи провал в Родопите. До 10 000 лева от килограм са очакваните доходи на ентусиастите, заложили на шафрана.

Припомняме, само преди месеци в медиите бе разгласено, че заради шафрана се връщат наши емигранти от Западна Европа, че отглеждането на тази ценна подправка ще бъде основен поминък на българите в Родопите след спирането на субсидиите за тютюнопроизводството.