Шестима български граждани са заявили желание да бъдат евакуирани, ако ситуацията в Украйна ескалира. Това съобщи в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на външните работи д-р Велислава Петрова.

"България има позиция в унисон със съюзниците ни от НАТО и тя е за деескалация на напрежението между Русия и Украйна и намиране на дипломатическо решение на кризата", заяви Петрова.

Путин настоя пред Макрон: Русия иска от НАТО отговор по същество

Путин настоя пред Макрон: Русия иска от НАТО отговор по същество

Френският президент е разговарял и с Володимир Зеленски

Тя потвърди информацията, че 7 български граждани все още са в неизвестност след пожара на ферибот край гръцкия остров Корфу.

"Информирахме МВР, а негови служители се свързаха със семействата на изчезналите българи и поддържат контакт с тях", увери д-р Петрова.

Двама от изчезналите българи при пожара на ферибот вероятно са се качили на хеликоптер

Двама от изчезналите българи при пожара на ферибот вероятно са се качили на хеликоптер

Беларуски гражданин е бил спасен от кърмата на кораба

Специалният пратеник на Нова телевизия Антон Чавдаров разказва за 22-годишния гражданин на Беларус, който беше спасен от горящия кораб. По думите на спасения там имало и още живи хора.

Д-р Велислава Петрова коментира и случая с отвлечените служители на ООН в Йемен, за един от които се твърдеше, че е българин. Информацията се оказа грешна, потвърди тя.

Петрова каза още, че Държавна агенция за българите в чужбина минава под егидата на Министерство на външните работи и обясни, че това е част от политиката за промяна в имиджа на ДАБЧ.