Предела При тежка катастрофа на “Предела” е загинал полковник Пламен Бачев, служител на Националната служба за охрана, и шофьор от авангарда на президента, съобщи директорът на НСО ген. Димитър Владимиров.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че не става въпрос за катастрофа с кортежа на президента Първанов, а за авангарда - коли, които обикалят района на Мелник и Банско, където Георги Първанов ще се срещне днес със своя македонски колега Борис Трайковски.

Автомобилът "Мерцедес" е на авангарда на националната служба.

Двама други служители на Националната служба за охрана са пострадали в катастрофата - полковник Димо Вълчев, който е шофирал, и майор Юлиян Михайлов - на 33 години. Те са транспортирани в болницата в Разлог.

Инцидентът е станал в 7.45 тази сутрин в участъка след Предела, близо до бензиностанция. Служителите са пътували във връзка с посещението на президентите на България и Македония в Мелник и Банско.

Първанов Поради заледения участък, автомобилът на Националната служба за охрана е навлязъл в насрещната лента за движение и се блъснал в пътнически автобус на Автотранспорт - Благоевград.

Шофьорът на автобуса е направил всичко възможно, за да избегне челния удар, но не е успял, уточняват от пресцентъра на МВР.

Според първоначалния медицински преглед, полковник Вълчев е със счупени глезени и ребра, майор Михайлов е с фрактура на черепа и счупен крак. Състоянието им е стабилизирано. Към Разлог пътува екип от софийската болница "Лозенец", който ще прецени на място дали ранените могат да бъдат транспортирани.

Свидетели от автобуса казват, че автомобилът на Националната служба за охрана не е карал бързо.

По-късно, в следобедните часове, на път от Мелник за Банско президентският кортеж спря на Предела и държавният глава Георги Първанов, шефът на НСО ген. Димитър Владимиров и първата дама Зорка Първанова сложиха цветя на мястото на трагичния инцидент.