Мантинелите не могат да са причинител на тежката катастрофа с петима загинали на АМ "Тракия". В това са категорични от Българското обединение на шофьорите.

Те настояват всеки тежък пътен инцидент в България да бъде обследван правилно и напомнят, че от години призовават отговорните институции за задълбочен анализ на тежките ПТП с цел промяна на законодателството и подзаконови нормативни актове за намаляване на жертвите по пътищата.

От организацията определят като "странни" твърденията, че причина за произшествието е "състоянието на ограничителни съоръжения на магистралата". Те са категорични, че не на това се дължи инцидентът.

От БОШ подчертават, че проведени краштестове са показали, че МПС с маса над 35 тона, движещо се със скорост около 80км/ч., при удар в еластично ограничително съоръжение с градус на удара по-голям от 30 градуса, е почти невъзможно да бъде задържано в платното на движение, в което се движи.

Стара и ръждясала мантинела - причина за катастрофата на АМ "Тракия"

Стара и ръждясала мантинела - причина за катастрофата на АМ "Тракия"

От Европейския център за транспортни политики настояват за инспекции в най-критичните точки

Относно изявлението на Европейския център за транспортни политики, че в момента в Пътната агенция се работи по нова Наредба за условията и изискванията за прилагане и изграждане на ограничителни съоръжения за пътищата, като в работната група участват "предимно силно зависими и лобистки кръгове", от БОШ са категорични, че организацията им не е зависима от никого и не лобира за никого.

По повод искането на Европейския център за транспортни политики работата по промяната на Наредба за ограничителните съоръжения и Наредба No 5 от 2003 г. за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия и за категоризиране безопасността на пътищата да бъде възложена на ДАБДП, от БОШ заявяват, че агенцията няма практически потенциал да извърши тази дейност.

ТИР помете в насрещното на АМ "Тракия" три коли

ТИР помете в насрещното на АМ "Тракия" три коли

Пет жертви по първоначална информация