"Има хора, които искат, вече има интерес към тази възможност. Така коментира депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди за "Денят ON AIR" доброволната 6-месечна военна служба.

"На въоръжените сили преди мандата на това правителство се гледаше като тежест. Към тях вече се гледа по друг начин - с повишаване на заплатите и на самочувствието на българския войник и нова техника", коментира той.

В последните години се преобърна тенденцията всяка година да напускат повече военни, отколкото се назначават. В момента искат да влязат повече хора", заяви Сиди.

Депутатите одобриха доброволната 6-месечна военна служба

Депутатите одобриха доброволната 6-месечна военна служба

Въвеждат категорията "курсант" в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите

Припомняме, че доброволна 6-месечна военна служба вече може да премине всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и ако отговаря на изискванията на закона.

Това стана възможно с приетите днес на второ четене от 44-ото Народно събрание промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ).

Желаещите ще преминат срочна служба в състава на доброволния резерв. За този период те ще имат договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване.

Надеждите на авторите на законовите промени са с увеличаване броя на български граждани с военна подготовка да се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили и подготовката за защита на Отечеството.

Каракачанов очаква връщане на доброволната казарма от 2020 г.

Каракачанов очаква връщане на доброволната казарма от 2020 г.

Имало трудности в преговорите с МОН за задължителното военно обучение в училищата

По време на срочната военна служба работещите ще са в неплатен отпуск.

За доброволна служба има възможност да кандидатстват и учениците от нивата на средното образование. Мотивът на законотворците е те да придобият умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Каракачанов настъпва със законопроект за доброволната казарма

Каракачанов настъпва със законопроект за доброволната казарма

Силовият министър ще го внесе в МС идната седмица

С промените се дава статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще помогне за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от закона.