Има време да се осигурят необходимите машини и софтуерът за предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме време за двете поръчки и ще опитаме да се справим, едната е за доставка на 1600 машини, а другата за софтуера. Имаме малко затруднение поради кратките срокове и бюджета. Специално за машините е очакваната цена." - коментира той в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, в България в около 2600 секции не се гласува с машини.

"Поискахме ЦИК да детайлизира заданието. Говорихме с тях устно, че ще има допълнителен екран, в който избирателят ще посочи в кой вид избори точно да участва. Накрая ще се отпечатват една или две разписки в зависимост от това в кой вид вот е участвал." - поясни той.

"Сиела Норма" иска яснота от ЦИК за изборите

"Сиела Норма" иска яснота от ЦИК за изборите

При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти

Според него, въпросният допълнителен екран ще означава още няколко кликвания.

"Написали сме една оферта за 13.5 милиона лева, а поръчката е за 12 милиона лева. На 3 и 10 октомври пък има частични избори, които не бяха в сметките ни, че ще ни бъдат възлагани." - обясни събеседникът.

Тодоров е на мнение, че ще е добре да има среща с ЦИК, за да се обсъди конструктивно предложението от 12 милиона лева, а не да се говори през медиите.

"Когато е чиста загуба за нас, няма да се съгласим. Направихме го през юли на тогавашния вот. Не можем да го правим безкрайно, това е загуба за бизнеса." - аргументира се Веселин Тодоров.

От думите му стана ясно още, че разчетите ще бъдат представени, но вероятността да се съгласят на офертата от 12 милиона лева е малка, ако няма орязване на обема.

"Порядъкът е от стотин хиляди лева за печалбата, дори и аз не мога да я кажа с точност", подчерта още изпълнителният директор на "Сиела Норма".

"Ние започваме работа много преди обявяване на поръчката. В предния договор трябваше да доставим няколко хиляди машини. Засега всичко върви нормално като срокове. Машините са по-надеждни при гласуването, имаме много степени на защита. И спрямо нас са правени атаки, но дори не се е разбирало." - добави той.

Няма да има проблем с изборите, уверяват от "Сиела норма"

Няма да има проблем с изборите, уверяват от "Сиела норма"

ЦИК все още дължи 9 милиона лв. на фирмата осигуряваща машините