Сигнал, подаден от бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, е причината за образуването на досъдебното производство по казуса с изграждането на Националната детска болница, за което бе съобщено по-рано в понеделник.

Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

"Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е подал сигнал във Върховна касационна прокуратура, който е изпратен по компетентност към Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е наложил проверка на Държавна финансова инспекция (ДФИ), такава е извършена и материалите са докладвани в прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е преценил, че от данните е налице извършване на длъжностно престъпление и поради това е образувано досъдебно производство", даде подробности той.

Разследва се обществената поръчка за изграждането на болницата от началото й през 2019 година до 2021 година. Обяснения следва да дадат и министрите, управлявали през този период, а именно - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. "Всеки един от министрите, който е имал пряк досег с обществената поръчка, ще бъде разпитан в качеството на свидетел."

Кръстев отказа да посочи в конкретика кое е въпросното "длъжностно лице" от здравното министерство, което е "нарушило и не е изпълнило служебните си задължения", както се казва в съобщението до медиите от страна на Спецпрокуратурата, разпратено по-рано през деня. "Ние разследваме, няма как да ви кажа кой е извършил престъпление."

Сербезова не бърза с Детската болница, за да не остане тя просто строеж

Сербезова не бърза с Детската болница, за да не остане тя просто строеж

По думите й всяко действие на МЗ по казуса се подлага на задълбочен анализ

"Съгласно промените в НПК вече прокуратурата няма правомощия да образува досъдебно производство срещу конкретно лице, то се образува единствено и само поради факта и данните за евентуално извършено престъпление. Предстои разследване, от което ще се установи дали има извършено такова. Ако се установи, че престъплението не е извършено от министъра, а от други длъжностни лица, то ще бъде препратено по компетентност към съответната окръжна прокуратура, каза той.

Припомняме, че едно от първите неща, които разпореди новият министър Асена Сербезова бе именно спирането на проекта за изграждане на Национална детска болница. Замразяването тя обоснова с нуждата да се изчистят спорни моменти и да се постигна пълна прозрачност.

Преди това служебният министър Стойчо Кацаров бе предложил сливане на три лечебни заведения и изграждане на детска болница на територията на болница "Лозенец", която от няколко години се стопанисва от Софийски университет за нуждите за обучението на студенти.

Идеята за изграждане на Национална детска болница е на повече от 30 години - до този момент неуспешен. Страстен обществен отпор сред организации и неправителствения сектор предизвика идеята да бъде използвано старо скеле в двора на Александровска болница.

Още през 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница, след множество протести и отрицателни становища за професионални организации.