Специализирана прокуратура (СП) е образувала досъдебно производство във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница, информират от пресцентъра на СП.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница". Това е престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Разследването по случая е възложено на следовател от отдел "Следствен" при Специализирана прокуратура.

Работата по случая продължава. От Специализирана прокуратура обявиха, че ще дадат подробна информация предоставена след приключване на разследването.

Сербезова не бърза с Детската болница, за да не остане тя просто строеж

Сербезова не бърза с Детската болница, за да не остане тя просто строеж

По думите й всяко действие на МЗ по казуса се подлага на задълбочен анализ

Припомняме, че едно от първите неща, които разпореди новият министър Асена Сербезова бе именно спирането на проекта за изграждане на Национална детска болница. Замразяването тя обоснова с нуждата да се изчистят спорни моменти и да се постигна пълна прозрачност.

Преди това служебният министър Стойчо Кацаров бе предложил сливане на три лечебни заведения и изграждане на детска болница на територията на болница "Лозенец", която от няколко години се стопанисва от Софийски университет за нуждите за обучението на студенти.

Идеята за изграждане на Национална детска болница е на повече от 30 години - до този момент неуспешен. Страстен обществен отпор сред организации и неправителствения сектор предизвика идеята да бъде използвано старо скеле в двора на Александровска болница.

Още през 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница, след множество протести и отрицателни становища за професионални организации.

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна