Проект на общината в Силистра за цялостен ремонт на един от централните градски булеварди предизвика напрежение сред жителите на града, съобщи БНР.

Предвижда се да бъдат отсечени около 70 чинара, които да бъдат заменени с растителност по-подходяща за градската среда според местната управа.

Дърветата са засадени през 60-те години на XX век, а нарасналите им корени и корони създават проблеми по тротоарите и сградите.

Жители на града обаче са категорично против изсичането на дърветата и започнаха подписка в тяхна защита. Вече са събрани над 2 000 подписа с настояване проектът да бъде преработен така, че дърветата да бъдат запазени.

Проектът за основен ремонт на бул. „Симеон Велики” в Силистра е на стойност над 3 млн лева и е част от инвестиционната програма на общината, съгласно интегрирания план за устойчиво градско развитие. Планирана е цялостна рехабилитация на уличната мрежа, прилежащите тротоари и зелени площи, обособяване на кътове за отдих и зони за паркиране. Ще бъдат реорганизирани кръстовищата в зоната, ще се осигури достъпна архитектурна среда и енергоспестяващо улично осветление.