Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите. Ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви. За това предупреди бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на БНР.

Дянков съветва властта да работи в две насоки - големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне, категоричен е той.

Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика. "Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори", категоричен е бившият финансов министър.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват - това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. "Изненадан съм, че правителството не върви натам."

Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза, заяви Дянков.

Липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица, подчерта още Симеон Дянков.

Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат", посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност на министрите. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини, а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили".

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата, заключи той.